Agurkai – sveikatos šaltinis

Agurkai – viena populiariausių ir dažniausių daržovių. Manoma, kad jų gimtinė – pietvakarių Azija. Agurkai minimi net legendoje apie Gilgamešą, Uruko karalių, gyvenusį maždaug 2500 m. pr. Kr. Jais mėgavosi ir senovės egiptiečiai, ir graikai, o šiandien didžiausia agurkų augintoja ir eksportuotoja yra Kinija – jai priklauso 2/3 viso pasaulio tiekimo.

 

 

 

Įdomūs faktai

Ar žinote, kad agurkai...

  • aprūpina organizmą vandeniu;
  • padeda nudegus saulėje;
  • šalina toksinus;
  • gerina atmintį ir apsaugo nervines ląsteles;
  • aprūpina organizmą vitaminais;
  • gerina virškinimą, lieknina;
  • stiprina plaukus ir nagus;
  • stiprina sąnarius.

Agurkus galima vartoti tiek žalius, tiek marinuotus, konservuotus ar raugintus. Norint pagerinti maisto įsisavinimą rekomenduojama prieš valgį sukramsnoti po vieną agurką (be druskos). Taip pat jie gali būti įvairių daržovių kokteilių pagrindas. Jų sultis tinka maišyti su bet kuriomis kitomis – morkų, lapinių salotų, špinatų, taip pat greipfrutų, obuolių, pomidorų, serbentų ir net česnakų, puikiai dera su žalumynais ir tiesiog kefyru. 

 


Maistui ir kosmetikai naudojamų agurkų užsiauginti gali kiekvienas, turintis šiltnamį, žemės lopinėlį ar net balkoną.

Agurkų sėklos sėjamos tiesiai į dirvą, bet šias daržoves galima sodinti ir daigais. Tačiau verta prisiminti, kad jos nemėgsta būti persodinamos, todėl, auginant daigus, rekomenduojama sėklas sėti po vieną į plastikinius ar durpinius vazonėlius, pripildytus specialiai paruošto durpių substrato. Agurkams rekomenduojama naudoti ne mažesnius kaip 5-7 cm skersmens vazonėlius. Sėklos sėjamos 1-2 cm gylyje. Jei sėjama tiesiai į dirvą, paruošiamos 60-80 cm pločio lysvės su 40-50 cm tarpais. Sėklos sėjamos 10-15 cm gylyje, dirvai įšilus iki +15 °C.

Norint užsiauginti agurkų balkone, rekomenduojama po 1-2 daigus sodinti į specialias talpas (maišus) arba paprasčiausius kibirus, pripildytus komposto. Svarbiausia augalus nuolat prižiūrėti – laistyti ir tręšti.

Veislių pasirinkimas

Agurkai pagal formą skirstomi į ilgavaisius ir trumpavaisius. Trumpavaisiai agurkai pagal odelės tipą dar skiriami į smulkiai ir stambiai kauburiuotus. Be to, renkantis sėklas dar reikia pagalvoti, ar agurkus vartosite tik šviežius, o gal marinuosite ir rauginsite.

Nors Lietuvoje po truputį savo mėgėjus atranda ir ilgavaisiai agurkai, tačiau vis dar vieni dažniausiai sodinamų yra trumpavaisių agurkų hibridai. Juos pritaikyti galima įvairiausiai: valgomi švieži, rauginami ar marinuojami. Veislių gausa didelė, tačiau patys populiariausi – puikaus skonio ‘Rodničiok natur H’, taip pat: ‘Mandy H’, ‘Merengue H’ ar ‘Madita H’, ‘Pasalimo H’, ‘Sremski H’, ‘Puccini H’, ‘Motiva H’. Dar viena labai svarbi ypatybė, lemianti pasirinkimą – kai kurie agurkų hibridai yra savidulkiai, jiems apdulkinti nereikia bičių, pavyzdžiui: ‘Dirigent H’, ‘Pasamonte H’, ‘Wagner H’ ir kt.

 

Nuotr. Agurkai ‘Madita’

Norintiesiems agurkus konservuoti rekomenduojama rinktis šių veislių trumpavaisius agurkus: ‘Libelle H’, ‘Amelia H’, ‘Charlotte H’ arba ilgavaisius ‘Asker H’. Rauginti tinkami hibridai: ‘Julian H’, ‘Borus H’, ‘Krak H’, ‘Bohemia H’, ‘Odys H’.

Na, o tie, kas neturi žemės sklypo, kai kuriuos agurkus gali auginti ir vazonuose – atviruose balkonuose. Namuose puikiai augs šių ilgavaisių agurkų hibridai: ‘Iznik H’ ir ‘Pony H’. Jų daigai užauga per 25-30 dienų, o maždaug 10–12 cm ilgio vaisiai džiugina laukiančiuosius ankstyvo derliaus.

 

Nuotr. Agurkai ‘Iznik’