Užsiauginkite agurkus tokius, kokių norite

Agurkai – viena labiausiai paplitusių daržovių, pamėgta dar prieš mūsų erą – įvairūs šaltiniai liudija, kad šiomis žaliaspalvėmis daržovėmis mėgavosi senovės egiptiečiai ir graikai.

Agurkuose yra apie 97 proc. organizmui vandens, kuris pašalina šlakus bei toksines medžiagas ir mažina pakilusią kūno temperatūrą. Juose gausu ląstelienos, įvairių cukrų, baltyminių medžiagų, organinių rūgščių, kalio druskų, natrio, magnio, kalcio, fosforo, geležies, vitaminų C, B, P, provitamino A. Šios daržovės rekomenduojamos sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, kepenų, inkstų ir odos ligomis, turint svorio problemų. Maistui ir kosmetikai naudojamų agurkų užsiauginti gali kiekvienas, turintis šiltnamį, žemės lopinėlį lauke ar net balkoną.

Agurkų hibridai – kiekvieno skoniui

„Nors agurkų veislių pasirinkimas išties nemažas, Lietuvoje vieni dažniausiai sodinamų ir paplitusių yra trumpavaisių agurkų hibridai. Jų sėklos gaunamos kryžminant tos pačios rūšies skirtingas veisles, o iš tokių sėklų užaugę augalai paveldi „tėvinės“ ir „motininės“ veislės ypatumus. Nors hibridų sėklos yra brangesnės nei veislių, jos vertinamos dėl kelių priežasčių: hibridai būna derlingesni, vienodesni, atsparesni ligoms, kenkėjams, jų derlius būna aukštos kokybės. Dar viena labai svarbi savybė – kai kurie agurkų hibridai yra savidulkiai, jiems apdulkinti nereikia bičių“, – pasakoja agrofirmos „Sėklos“ sėklų skyriaus ir produkto vadovė Liucija Kunigiškytė. Pasak jos, dėl savo skoninių savybių ir panaudojimo galimybių (tinkami tiek rauginimui, konservavimui, tiek šviežiam valgymui) pati populiariausias agurkų hibridas mūsų šalyje yra „Rodničiok natur H“, o taip pat – „Mandy H“, „Mirabelle H“, „Pasalimo H“, „Sremski H“,  bei „Dirigent H“. Visi šie hibridai yra puikaus skonio ir tinkantys marinavimui. Taip pat rekomenduojame išbandyti naujienas: „Atomic H“, „Merengue H“. O kas norite tikrai išskirtinių agurkų, rinkitės veislę „White Wonder“, kuri nustebins savo baltai žalsva spalva.

Marinavimui ar kitiems maisto apdorojimo būdams tinka ir daugiau hibridų. Konservuoti galima tiek trumpavaisius „Libelle H“, tiek ilgavaisius „Saturn H“ agurkus. Rauginimui ypač tinka tokie hibridai, kaip „Puccini H“, „Julian H“, „Gracie H“, „Krak H“, „Lenara H“. Kai kurie hibridai, pavyzdžiui, „Superstar H“, labiausiai tinka šviežiam vartojimui.

Neturintieji žemės sklypo, kai kuriuos agurkus gali auginti ir vazonuose – atviruose balkonuose. Namuose puikiai augs tokie ilgavaisių agurkų hibridai, kaip „Pony H“ ir „Ofelie H“ bei šių metų naujiena „Patio Snacker H". L. Kunigiškytė pabrėžia, kad augalus daiginant žiemą, būtinas papildomas apšvietimas.

Agurkų augintojo atmintinė                     

„Agurkai nėra tokie lepūs kaip egzotinės daržovės, tačiau keletą jų auginimo taisyklių reikėtų žinoti, – pataria L. Kunigiškytė. – Pirmiausia, atkreipkite dėmesį į informaciją pateiktą ant sėklų pakuotės – iliustracijoje matysite, kas užaugs, taip pat šalia pateikiama informacija apie veislę ar hibridą, jų auginimą ir pan. Nuo to, kokią veislę ar rūšį išsirinksite, priklauso ne tik agurko skonis ir galimi jo apdorojimo būdai, bet ir auginimo vieta, sąlygos ir laikas, per kurį užauga derlius.“

Svarbu atminti, kad šios daržovės jautrios šalčiui – šaltame dirvožemyje pasodinti agurkai neauga, todėl lauke agurkus reikėtų sėti kai dirvožemis 10 cm gylyje įšyla bent iki 12-14 laipsnių šilumos. Kai kurie sodininkai agurkų derliumi nori džiaugtis anksčiau, todėl nelaukia, kol lauke oras bus pakankamai šiltas ir daržoves sodina šiltnamyje, prieš tai daigus paauginę namuose, ant palangės.

Agurkus daiginti ant palangės galima jau nuo balandžio. Svarbu stebėti, kad daigai neaugtų pernelyg greitai, o, esant būtinybei, augimo procesą galima pristabdyti laikant daigus 16-18 laipsnių šilumos temperatūroje. Maždaug 15 cm daigus jau galima perkelti į šiltnamį.

Auginant agurkus svarbu atminti, kad tinkamiausia temperatūra jiems augti yra 22-25 laipsniai šilumos: esant žemesnei nei 10 laipsnių šilumos temperatūrai, agurkų šaknys negali pasisavinti maisto medžiagų, tuo tarpu priešingu atveju, esant aukštai – 35 laipsnių šilumos temperatūrai – agurkų žiedadulkės tampa sterilios arba agurkai pradeda megzti deformuotus vaisius. Šios daržovės yra reiklios drėgmei, todėl laistyti reikia reguliariai, šiltu vandeniu. Kas trečią liejimą, naudokite organines-mineralines trąšas. Geriausiai auginimui tinka priemolio dirvos, kurių pH reakcija 6-7. Svarbu atminti, kad lauke į tą pačią dirvą agurkai gali būti auginami tik po 2-3 metų.