Arbūzai Lietuvoje – įmanoma!

Arbūzai – tikra atgaiva karštą vasarą, kadangi 91,5 % jo sudaro vanduo. Be to, jų minkštime yra gausu medžiagų, kurios ne tik skatina deginti riebalus, bet ir suteikia geros nuotaikos, energijos.

Arbūzai yra daržovė, priklausanti moliūginių šeimai. Jų žievė įprastai būna žalia su tamsesniais dryželiais (‘Sugar Baby’, ‘Granate’ – besėkliai, ‘Red Star H’), bet šiuo metu galima užsiauginti ir geltonus (‘Złoto Wolicy H’).

Tačiau arbūzų skiriasi ne tik žievė, bet ir jų minkštimo spalva. Ji gali būti neįprastai raudona arba geltona (‘Janosik’).

Arbūzų sėklos sėjamos kovo – balandžio mėnesį po vieną į daiginimo puodelį.  Auginomo temperatūra turėtų būti ne mažesnė nei +15o C, kadangi žemesnėje temperatūroje sėklos ilgiau dygsta, be to, gali net supūti. Į nuolatinę auginimo vietą, dirvą, daigai perkeliami praėjus šalnų pavojui – gegužės – birželio mėnesį. Jie sodinami 1 x 0,5-0,7 m atstumu.

Arbūzus svarbu laistyti. Patariama laistyti gausiai, tačiau retai – du kartus per savaitę. Nepamirškite nuolat purenti dirvą.  Atliekant šį darbą svarbu atminti, kad arbūzų virkščių negalima kilnoti.

Vaisius reikia nuskinti rugsėjo antroje pusėje, nes jie labai jautrūs šalnoms.

Praėjusiais metais bandymų laukuose užauginome puikų arbūzų derlių. Apie tai galite pasižiūrėti vaizdo reportaže.

Apie siūlomas išbandyti veisles plačiau skaitykite: http://bit.ly/2mHlggR