Svogūnų sodinukai – kas naujo?

Ar žinote, kad pasaulyje užauginama daugiau kaip 80 mln. tonų svogūnų, o didžiausia augintoja yra Kinija? Tačiau nustebsite sužinoję, kad didžiausia eksportuotoja visgi ne taip jau ir toli nuo mūsų. Olandija išsiskiria didžiausiu užauginamų svogūnų skaičiumi vienam gyventojui – apie 40 kg svogūnų per metus – ir šis skaičius vis auga (medžiaga iš „Onions-potatoes.com“).

Svogūnai yra universalios daržovės, kurias galima pritaikyti daugybėje patiekalų ir vartoti žalias, keptas, garintas, virtas ar net džiovintas. Dauguma žmonių svogūnus naudoja kasdien, bet ar žinome apie jo naudingąsias ypatybes?

 

Įdomūs faktai

  • Svogūnai buvo naudojami kaip maistas tūkstančius metų; senovės Egipte jie buvo garbinami ir naudojami laidojimo ritualuose.
  • Svogūnai naudingi sveikatai gydant nutukimą, taip pat mažina širdies ligų ir vėžio riziką.
  • Jų vartojimas pagerina nuotaiką (sumažina depresiją).
  • Svogūnuose gausu vitamino C ir kolageno, gerinančio odos ir plaukų struktūrą.
  • Sudėtyje esantis kvercetinas vertinamas kaip puikus antioksidantas, saugantis nuo uždegimų.
  • Jei ant akies iškyla miežis, jį išgydyti padės svogūnų sultys. Jos taip pat tinka mažinti vabzdžių įgėlimo sukeltam niežuliui.

Labiausiai paplitę svogūnai yra geltonos, raudonos ir baltos spalvos. Jie skiriasi ne tik spalva, bet ir dydžiu, forma bei skoniu. Pati populiariausia veislė Lietuvoje yra ‘Stuttgarter Reisen’. Šios ankstyvos veislės svogūnų ropelės būna geltonu lukštu, plokščiai apvalios formos. Šiemet verta išbandyti ir naują veislę ‘Goblin’, kuri formuoja ovalios formos ropeles geltonu lukštu. Ji tinkama ir profesionaliam auginimui. Vis labiau mėgstami ir svogūnai raudonu lukštu. Jie ypač tinka tiems, kurie ne tik lysvėje, bet ir ant stalo nori įvairovės. Raudoniesiems svogūnams būdingas švelnesnis skonis, tad juos labiau tinka valgyti žalius. Dažniausiai sodinami gausiai derančios veislės ‘Red Baron’ svogūnai, išsiskiriantys apvalia forma. Mėgstantiems kepintus ar konservuotus svogūnus vertėtų auginti baltus svogūnus, kurie pasižymi truputį salstelėjusiu, švelniu skoniu. Populiariausia veislė - ‘Snowball’. Nors nedaug kas Lietuvoje augina daugializdžius (‘Shallot’ tipo) svogūnus, dar vadinamus daugiagalviais, juos vertėtų išbandyti tiems, kurie nori mažiau darbo. Iš vieno pasodinto svogūno išauga 5–15 didesnių ir mažesnių svogūnų galvučių. Šio tipo svogūnai ypač tinka laiškams auginti. Išbandykite ir olandišką veislę ‘Golden Gourmet’, kuriai būdingos apvalios ropelės geltonu lukštu, arba patobulintą šios veislės variantą ‘Yellow Moon’, jei norite, kad ropelės subręstų anksčiau.

Kaip laikyti svogūnų sodinukus?

Nors svogūnai sodinami tik gegužę, sodinukai parduotuves pasiekia jau vasarį. Prekybos pradžioje veislių pasirinkimas būna didžiausias, todėl laukti tikrai neverta. Tačiau anksčiau įsigyti sodinukų daržininkai bijo, nes nežino, kaip juos tinkamai išlaikyti. Svarbu prisiminti, kad geriausia vieta sodinukams laikyti yra būtent namuose arba sausame rūsyje, nes parduotuvėse sunku sudaryti tinkamas sąlygas.

Svogūnų sodinukai yra veikiami oro ir drėgmės permainų, todėl greičiau sudygsta ir auga, jei dažnai perkeliami iš vienos vietos į kitą. Svarbiausia palaikyti vienodą temperatūrą – tinkamiausia 10-15 °C. Sodinukus patariama laikyti sausoje, vėdinamoje patalpoje, paskleidus plonu sluoksniu atvirose dėžėse.