2023 m. vasaros ir rudens gėlynams – naujas svogūninių gėlių asortimentas!

Darnios kompozicijos ir žavingiausių spalvų gėlynus su malonumu sukursite, išsirinkę svogūninių gėlių iš mūsų gausaus svogūninių gėlių asortimento. Jame – naujos ir laiko patikrintos daugiamečių gėlių veislės visiems tiems, kas nori džiaugtis išskirtinio grožio vasaros ir rudens gėlynais.
Jei norite sukurti stilingą gėlyną, galite rinktis vienos rūšies augalus. Tokiems gėlynams ypač tiks jurginai. Šių daugiamečių, gėlių asortimente net 70 veislių. Skirtingų veislių jurginų žiedai būna labai skirtingų formų ir spalvų, skirtingo aukščio. Jurginų žiedai ypač dekoratyvūs, labai gausi spalvų paletė. Gėlynuose įspūdingai atrodo dvispalviai jurginų žiedai. Vieni mėgstamiausių dideliais žiedais žydintys jurginai. Dažnai tokių jurginų žiedai siekia 30 - 40 cm.

Skynimui, nedidelėms puokštelėms tinka burbuliniai jurginų žiedai, gražiai atrodo tiek vienspalvės, tiek ir įvairiaspalvės šios rūšies jurginų kompozicijos.

Harmoningiems, ramesniems gėlynams rekomenduojame gerai augančias ir lengvai prižiūrimas gėles, kurios toje pačioje vietoje neiškastos gali augti ne vienus metus. Tai gėlės, kurios gražiai atrodo ne tik žydėjimo metu: liatriai, vilkdalgiai, viendienės. Jų kompozicijos džiugins akis visą vasarą.

Gėlynas – tai ne tik grožis, bet ir malonus aromatas. Puikų kvapą turi lelijos. Lelijų žiedai būna įvairių spalvų ir formų. Ypač mėgstamos vamzdelinės lelijos su varpo formos žiedais, kitaip dar vadinamos karališkomis. Jos maloniai kvepia ir gausiai žydi – ant vienos stiebo pražysta iki 20 žiedų!

Azijinės lelijos puikiai tinka įrengiant lelijų gėlynus pagal spalvas. Šios rūšies lelijų ypač didelė spalvų įvairovė – nuo baltos iki juodos. Lelijas galima derinti ne tik pagal spalvas, bet ir pagal žiedo formą. Azijinės lelijos žydi tuščiaviduriais ir pilnaviduriais žiedais.

Lelijas rekomenduojama sodinti grupėmis, o jei norite džiaugtis ilgesniu žydėjimu – derinkite ir kartu sodinkite skirtingas veisles. Lelijos toje pačioje vietoje gali augti ne vienerius metus. Lepesnes šalčiui veisles žiemai pridenkite arba iškaskite vėlų rudenį. Lelijos gerai auga derlingoje, purioje ir drėgnoje dirvoje, saulėtoje ir šiltoje vietoje. Šios gėlės nemėgsta dirvos paviršiuje nusistovėjusio vandens.

Kardeliai – vienos mėgstamiausių ir populiariausių gėlių, patenkančios tarp penkių dažniausiai skynimui auginamų gėlių. Kardelių veislių yra labai daug, žiedai būna įvairių spalvų – nuo klasikinių, įprastų iki originalių, netikėtų. Yra net žalios ar dūmų rausvos, melsvos spalvos kardelių, be to, kardeliai būna net su dvispalviais žiedais. Elegantiškuose šiuolaikiniuose interjeruose labai mėgstamos kardelių puokštės. Šios gėlės sukuria subtilios prabangos įspūdį. Labai puošniai kardeliai atrodo ir lauke. Kardelių gėlynas prie jūsų namų neabejotinai bus grožio ir išpuoselėtos aplinkos akcentas.

Kardeliai sodinami gegužės mėnesį. Jei norite, kad jie pražystų ne vienu metu, sodinkite juos skirtingomis dienomis. Kardeliai nėra labai reiklūs dirvožemiui. Geriausiai auga derlingoje, neutralios reakcijos, laidžioje vandeniui dirvoje, nepakenčia užmirkimo.

Kerinčio grožio ir aromato žiedais besipuikuojantys bijūnai toje pačioje vietoje gali augti 20–30 metų. Paprastai jie auginami daugiamečių gėlių gėlynuose, žemaūges veisles rekomenduojame auginti vazonuose. Daugiausia gerbėjų turi bijūnų veislės su pilnaviduriais žiedais. Spalvų paletė – didžiulė: nuo baltos iki tamsiai vyšninės spalvos. Naujai pasodinti augalai pirmaisiais metais žydi negausiai, tačiau vėliau, jei bijūnas tinkamai prižiūrimas, pražysta net apie 50 žiedų. Bijūnai mėgsta saulėtą vietą, giliai įdirbtą, supuvusiu mėšlu įtręštą priemolio dirvą. Drėgnoje vietoje jie skursta. Mėgsta laistymą ir tręšimą mineralinėmis bei organinėmis trąšomis. Bijūnus daug gėlininkų ir sodininkų mėgsta ne tik dėl gražių žiedų, bet ir dėl dekoratyvių lapų. Rutulio formos krūmas išlieka puošnus ir gražiai atrodo iki rudens.

Sukurkime nuostabius gėlynus, kurie džiugins ilgai!