Daržovėms – dar daugiau vietos
Pastaraisiais metais pastebima tendencija, kad vėl grįžta noras patiems auginti daržoves. Ypač populiarios 1 m2 lysvės, kurias nesunku prižiūrėti, o mažame plote užaugintos daržovės džiugina augintojus šviežiu, savo rankomis užaugintu derliumi. Be to, tai puiki priemonė mažinti stresą ir stiprinti emocinę sveikatą, kuri ypač aktuali 18-34 metų žmonėms. Daržininkavimas yra puikus būdas atsitraukti nuo kompiuterio ir praleisti laiką lauke.
Trumpai apie tai, ką nauja galima išbandyti savo daržuose
Agurkai – viena populiariausių daržovių, nes jie plačiai naudojami ne tik ruošiant maistą: šviežiose salotose, rauginti ir marinuoti, bet ir kosmetikoje. Rūpinantis agurkų atsargomis žiemai, rekomenduojama išbandyti hibridinę veislę ‘Dolomit H’. Šis hibridas specialiai išvestas konservų pramonei. Agurkai yra vienodo dydžio, tiesūs, todėl juos lengva konservuoti. Svarbiausia, kad šie agurkai nepraranda traškumo. Norintiesiems užsiauginti kornišonų tipo agurkų, būtina pasisėti ‘Platina H’. Jų vaisiai užauga vienodo dydžio ir neapkarsta. O ‘Spino H’ tiks tiems, kurie ieško ankstyvos ir labai derlingos veislės.
Na, o kaip šiltnamiai be pomidorų? Jų šiltnamyje niekada nebus per daug, tad visada verta įtraukti naujų veislių. Mėgstantiesiems pailgus vaisius verta pasisėti ‘Tabare H’ – raudonos spalvos vaisiais; ‘Artisan Blush Tiger’ – labai skaniais dvispalviais vaisiais arba ‘Cream Sausage’ – gelsvos spalvos vaisiais. Kokteilinio tipo pomidorų mėgėjams tiks veislė ‘Gardenberry H’, sunokinanti skaisčiai raudonus, saldžius širdelės formos vaisius, arba ‘Sansibar H’ ir ‘Zlatava’ – smulkius oranžinius vaisius formuojančios veislės. ‘Agilis H’, ‘Bellfort H’, ‘Brandywine Yellow’, ‘Dimerosa’ – ištikimiems didelių pomidorų vaisių mėgėjams. Šios veislės augina apvalius, didelius (210-240 g) vaisius. Naujoji veislė ‘Striped Stuffer’ tikrai nustebins vaisių forma, be to, puikiai pravers kulinarijoje, nes tuščiavidurius vaisius lengva įdaryti.
Daržininkai vis dažniau vietos randa ir aitriosioms paprikoms. Jos ne tik gražios, bet ir labai naudingos, todėl įtrauktos į Pasaulio sveikatos organizacijos gyvybiškai svarbių produktų dešimtuką. Jose gausu kapsaicino – antibakterinės, skausmą malšinančios ir blogąjį cholesterolį mažinančios medžiagos. Vienos aitriausių datulinių paprikų yra ‘Habanero Orange’ arba ‘Habanero Red’. Jos tinkamos vartoti šviežiai, konservuoti ar džiovinti. Jei paprikos per aštrios, jų skonį galima sušvelninti išimant sėklas. Norint užsiauginti nedidelių, itin saldžių ir kvapnių paprikų, rekomenduojama išbandyti veislę ‘Lunchbox H Mix’. Mišinyje naudojamos raudonos, oranžinės ir geltonos paprikos, kurios pagardins šviežias salotas ir užkandžius. Jas galima auginti ir balkone, todėl šviežias derlius visada bus po ranka. Dekoratyvios vienmetės paprikos ‘Pot Black’ išsiskirs tamsiai žaliais lapais ir violetinės spalvos žiedais. Jos užaugina 4 cm ilgio juodus vaisius, kurie nokdami keičia spalvą į raudoną. Ši veislė taip pat tinkama auginti balkone. Norintiesiems išsiauginti stambių paprikų patariama rinktis ‘Quadrato D’asti Rosso’ – raudonus vaisius nokinančią veislę. Vaisiai vartojami švieži, konservuoti, tinka ir žuvų patiekalams gardinti.
Kopūstai savo populiarumu nenusileidžia agurkams, nes juos galima panaudoti įvairiems patiekalams. Juose gausu jodo, valančio organizmą ir padedančio funkcionuoti nervų sistemai. Norint išbandyti ką nors nauja, rekomenduojama hibridinė veislė ‘Ramco H’, užauginanti vienodo dydžio, 3–8 kg svorio gūžes. Perdirbantiesiems kopūstus reikėtų rinktis veislę ‘Rinda’, puikiai tinkančią rauginti. Verta išbandyti ir kopūstus ‘Verita H’, užauginančius dideles, apvalias gūžes. Šie kopūstai atsparesni temperatūros pokyčiams ir drėgmei. Į kopūstų įvairovę būtina įtraukti ir ropinius kopūstus, dar vadinamus kaliaropėmis. Šių metų naujiena ‘Kartago H & Ametyst H’ – rutuliškos formos, skanius sultingus stiebagumbius auginančios hibridinės veislės. Jos augina žalsvos ir violetinės spalvų gumbus, tad ruošiamos salotos bus ne tik skanios, bet ir žaismingos. Brokoliai – atgimstančios daržovės. Jas jau pamėgo net mažieji daržininkai. Veislė ‘Coronado’ tiks vartoti šviežiai ir šaldyti. Svarbiausia, kad šių kopūstų žiedynai išauga dideli ir yra atsparūs sužydėjimui, tad tikrai neteks nusivilti.
Nederėtų pamiršti ir morkų. Jos ne tik padeda išsaugoti gerą regėjimą, bet ir dėl naudingų sudedamųjų medžiagų pristabdyti senėjimo procesus. Ieškantiesiems vidutiniškai vėlyvos veislės rekomenduojama rinktis ‘Autumn King 2’, išsiskiriančios cilindro formos šakniavaisiais. Morkos ‘Charisma H’ augdamos neiškyla į dirvos paviršių ir nepažaliuoja. Ryškių spalvų ir saldaus skonio mėgėjams siūloma rinktis veislę ‘Karotina’ arba ‘Nerac H’.
Išbandykite ir kitas daržovių kultūras: burokėlius ‘Monty H’ – derlingą, vidutiniškai ankstyvą veislę; ridikėlius ‘Raxe’ ryškiai raudonais, taisyklingos formos ir neaitriais vaisiais, ‘Rondar H’ – baltu minkštimu, išsiskiriančius ypač gausiu derliumi, arba ‘Sora’ – itin atsparius karščiui, todėl išlaikančius sultingą ir neaitrų skonį; gūžines salotas ‘Regina Di Maggio’ ir ‘Verde Degli Ortolani’, kurioms būdingi traškūs, sultingi lapai; cukinijas ‘Genovese’, tinkančias konservuoti; moliūgus ‘Gold Medal H’, kurių vaisiai apvalūs, briaunoti ir lengvai pjaustomi; pupeles ‘Maxi’, užauginančias skanias 18-20 cm ilgio ankštis; šparagines pupeles ‘Victor’, tinkamas kepti, virti, konservuoti ar šaldyti; veislę ‘Cannellino’, ypač tinkančią sriuboms ir salotoms gaminti, o pupelės maistui naudojamos kartu su ankštimis; svogūnus ‘Borettana’, dėl švelnaus skonio tinkamus salotoms gardinti, ir veislę ‘Hiberna’, užauginančią dideles apvalias ropeles, kurios dažniausiai vartojamos šviežios.