Daržas

Kokteilinio tipo pomidorai užvaldo daržus ir balkonus

Ilgus metus beveik kiekvienas daržininkas stengėsi užauginti ir pasipuikuoti kuo didesniais pomidorų vaisiais. Tačiau dabar dažnas augintojas renkasi vienus populiariausių pomidorų pasaulyje – kokteilinius arba vyšninius, dar vadinamus vynuoginiais. Plačiau...

Kodėl verta auginti svogūnus?

Svogūnai – česnakinių šeimos augalas, turintis česnakams būdingų gydomųjų ypatybių. Esant kosuliui, peršalimui ar sergant astma, liaudies medicina rekomenduoja naudoti būtent svogūnus. Juose gausu vitaminų B1, B2, C, jų ropelėse gausu ir karoteno. Be to, yra mineralinių medžiagų ir eterinių aliejų. Plačiau...

Burokėliai privalo augti kiekviename darže

Burokėliai – nuo seno Lietuvoje auginamos daržovės. Jų derlius tinkamomis sąlygomis gali išsilaikyti per žiemą, todėl net viduržiemį galima skanauti patiekalų iš pačių užaugintų daržovių. Burokėliai – naudingos daržovės, kurių valgomi ir šakniavaisiai, ir lapai. Burokėliai priklauso kryžmažiedžių šeimai. Plačiau...

Salotas gali užsiauginti kiekvienas

Dažnas savo patiekalų turbūt neįvaizduoja be salotų, todėl jų auginimas Lietuvoje labai paplitęs. Vienas didžiausių šio augalo pranašumų – sėklos pradeda dygti esant gana žemai temperatūrai (+4 ar +5 °C), todėl jas užauginti pasiseka beveik kiekvienam. Be to, salotas galima auginti vazonuose ar loveliuose. Plačiau...

Ridikėlius galima auginti visus metus

Ridikėliai – vienos pirmųjų pavasario daržovių, kurias galime ragauti vienas arba pagardinti salotas. Šios daržovės yra tikra vitaminų bomba, nes jose gausu vitaminų: C, B1, B2, PP, kalio, natrio, geležies, fosforo, mineralų, taip pat baltymų.  Plačiau...

Arbūzai Lietuvoje – įmanoma!

Arbūzai – tikra atgaiva karštą vasarą, kadangi 91,5 % jo sudaro vanduo. Be to, jų minkštime yra gausu medžiagų, kurios ne tik skatina deginti riebalus, bet ir suteikia geros nuotaikos, energijos. Plačiau...

Svogūnų sodinukai – kas naujo?

Ar žinote, kad pasaulyje užauginama daugiau kaip 80 mln. tonų svogūnų, o didžiausia augintoja yra Kinija? Tačiau nustebsite sužinoję, kad didžiausia eksportuotoja visgi ne taip jau ir toli nuo mūsų. Olandija išsiskiria didžiausiu užauginamų svogūnų skaičiumi vienam gyventojui – apie 40 kg svogūnų per metus – ir šis skaičius vis auga.  Plačiau...

Bulves auginti ir valgyti reikia

Bulvės yra vienos populiariausių daržovių. Kasmet jų išauginama daugiau nei 376,83 mln. tonų. Jų istorija prasidėjo Pietų Amerikoje prieš 10 tūkst. metų, o Europoje pradėtos auginti XVI amžiuje.  Plačiau...

Daržovėms – dar daugiau vietos

Pastaraisiais metais pastebima tendencija, kad vėl grįžta noras patiems auginti daržoves. Ypač populiarios 1 m2 lysvės, kurias nesunku prižiūrėti, o mažame plote užaugintos daržovės džiugina augintojus šviežiu, savo rankomis užaugintu derliumi.  Plačiau...

Kvapnioms iškyloms ir sveikatai – pavasarinė žolelių sėja

Šviežios prieskoninės žolelės ant palangės virtuvėje atlieka net kelias funkcijas: suteikia jaukumo, nereikia sukti galvos kuo pagardinti patiekalus, o jų nauda sveikatai nenuginčijama. Atėjus pavasariui pats metas pagalvoti apie tokių žolelių sėją, kad vasaros iškylų maistas būtų itin gardus. Plačiau...

Ilgo poveikio trąšos. Kas tai?

Norint sumažinanti augalų auginimo sąnaudas atsirado poreikis gaminti ilgo poveikio trąšas, kurias naudojant galima ne tik sugaišti mažiau laiko, bet ir gerinti derliaus kokybę, o ir kenksmingas poveikis žmogui ir aplinkai mažesnis. Šios trąšos nuolat tobulinamos: sudėtis ir funkcinės ypatybės, granulių dydis ir kt.  Plačiau...

Daržovės mūsų darže: ką verta auginti?

Niekam nekyla abejonių, kad savame darže užaugintos daržovės ir skanesnės, ir sveikesnės nei parsineštos iš parduotuvės, tik įdomu, ar žinome, kuo kiekviena daržovė yra naudinga mūsų organizmui ir kokias sėklos rinktis, norint užauginti gerą derlių? Plačiau...

Daugiau