Daržas

Kodėl verta auginti svogūnus?

Svogūnai – česnakinių šeimos augalas, turintis česnakams būdingų gydomųjų ypatybių. Esant kosuliui, peršalimui ar sergant astma, liaudies medicina rekomenduoja naudoti būtent svogūnus. Juose gausu vitaminų B1, B2, C, jų ropelėse gausu ir karoteno. Be to, yra mineralinių medžiagų ir eterinių aliejų. Plačiau...

Burokėliai privalo augti kiekviename darže

Burokėliai – nuo seno Lietuvoje auginamos daržovės. Jų derlius tinkamomis sąlygomis gali išsilaikyti per žiemą, todėl net viduržiemį galima skanauti patiekalų iš pačių užaugintų daržovių. Burokėliai – naudingos daržovės, kurių valgomi ir šakniavaisiai, ir lapai. Burokėliai priklauso kryžmažiedžių šeimai. Plačiau...

Salotas gali užsiauginti kiekvienas

Dažnas savo patiekalų turbūt neįvaizduoja be salotų, todėl jų auginimas Lietuvoje labai paplitęs. Vienas didžiausių šio augalo pranašumų – sėklos pradeda dygti esant gana žemai temperatūrai (+4 ar +5 °C), todėl jas užauginti pasiseka beveik kiekvienam. Be to, salotas galima auginti vazonuose ar loveliuose. Plačiau...

Ridikėlius galima auginti visus metus

Ridikėliai – vienos pirmųjų pavasario daržovių, kurias galime ragauti vienas arba pagardinti salotas. Šios daržovės yra tikra vitaminų bomba, nes jose gausu vitaminų: C, B1, B2, PP, kalio, natrio, geležies, fosforo, mineralų, taip pat baltymų.  Plačiau...

Arbūzai Lietuvoje – įmanoma!

Arbūzai – tikra atgaiva karštą vasarą, kadangi 91,5 % jo sudaro vanduo. Be to, jų minkštime yra gausu medžiagų, kurios ne tik skatina deginti riebalus, bet ir suteikia geros nuotaikos, energijos. Plačiau...

Svogūnų sodinukai – kas naujo?

Ar žinote, kad pasaulyje užauginama daugiau kaip 80 mln. tonų svogūnų, o didžiausia augintoja yra Kinija? Tačiau nustebsite sužinoję, kad didžiausia eksportuotoja visgi ne taip jau ir toli nuo mūsų. Olandija išsiskiria didžiausiu užauginamų svogūnų skaičiumi vienam gyventojui – apie 40 kg svogūnų per metus – ir šis skaičius vis auga.  Plačiau...

Bulves auginti ir valgyti reikia

Bulvės yra vienos populiariausių daržovių. Kasmet jų išauginama daugiau nei 376,83 mln. tonų. Jų istorija prasidėjo Pietų Amerikoje prieš 10 tūkst. metų, o Europoje pradėtos auginti XVI amžiuje.  Plačiau...

Daržovės mūsų darže: ką verta auginti?

Niekam nekyla abejonių, kad savame darže užaugintos daržovės ir skanesnės, ir sveikesnės nei parsineštos iš parduotuvės, tik įdomu, ar žinome, kuo kiekviena daržovė yra naudinga mūsų organizmui ir kokias sėklos rinktis, norint užauginti gerą derlių? Plačiau...

Viskas apie klasikinio derinio – bulvių ir svogūnų – auginimą

Bulvės ir svogūnai – vienos bene tradiciškiausių lietuviškų daržovių. Naudojamos sriuboms, salotoms, garnyrams. Tinkamai laikomos, gali išsilaikyti net iki kito derliaus. O štai keli specialistų patarimai, kaip auginti svogūnus ir bulves. Plačiau...

Neatrastas šiltnamio „perlas“ – baklažanas. Užsiauginti visai paprasta

Baklažanai – Lietuvoje dar ne itin atrasta daržovė. Keista, kadangi ši daržovė gausi sveikatai naudingųjų medžiagų, be to, puikiai dera lietuviškuose šiltnamiuose. Tad galbūt laikas pakeisti savo požiūrį į baklažanus?  Plačiau...

Ankštiniai augalai yra ypač naudingi, o užauginti juos lengva

Ankštiniai augalai yra viena seniausių rūšių, kuriuos žmonija vartoja maistui. Žirniai, pupelės, pupos, sojos, lęšiai gausūs baltymų, juose apstu B grupės vitaminų, magnio, kalcio, fosforo, kalio ir geležies. Šių augalų pakankamai paprasta užsiauginti ir savo darže. Tereikia žinoti kelias esmines taisykles. Plačiau...

Violetiniai augalai

Violetinė spalva ne tik madinga, bet ir naudinga!

Tiems, kas seka naujienas, ne paslaptis – violetinė spalva šiemet bus pati populiariausia ne tik drabužių madoje ar interjere – ji vyraus visur, net ir daržuose. Be to, sakoma, kad violetinės ar mėlynos spalvos daržovėse bei vaisiuose gausu augalinių komponentų, saugančių nuo insulto ir gerinančių atmintį. Juose, kaip ir raudonuose vaisiuose bei daržovėse, gausu organizmui naudingų... Plačiau...

Daugiau