Daržas

Kas naujo darže: nuo arbūzų iki svogūnų

Daržovės sudaro sveikos mitybos piramidės pagrindą. Šių žolinių augalų įvairios sultingos dalys vartojamos maistui šviežios, virtos, keptos, troškintos, raugintos, sūdytos, marinuotos. Dėl panaudojimo universalumo ir maistinės vertės didžiuliai jų kiekiai auginami ir vartojami visame pasaulyje.  Plačiau...

Metas daiginti daržoves: patarimai sėkmingam pavasariui

Vasario mėnesį jau prasidėjo pirmieji sėjos darbai. Tam, kad sulauktumėte širdį džiuginančio derliaus, reikia daug kuo pasirūpinti: atsirinkti tinkamas augalų veisles, susidėlioti sėjos kalendorių, pasirūpinti tinkamomis auginimo sąlygomis. Vasario-kovo mėnesiais daigams sėjamos vienos pagrindinių daržo kultūrų: pomidorai, baklažanai, paprikos, anstyvieji kopūstai, porai, krapai,... Plačiau...

Svogūnų sodinukai – kas naujo?

Ar žinote, kad pasaulyje užauginama daugiau kaip 80 mln. tonų svogūnų, o didžiausia augintoja yra Kinija? Tačiau nustebsite sužinoję, kad didžiausia eksportuotoja visgi ne taip jau ir toli nuo mūsų. Olandija išsiskiria didžiausiu užauginamų svogūnų skaičiumi vienam gyventojui – apie 40 kg svogūnų per metus – ir šis skaičius vis auga.  Plačiau...

Bulves auginti ir valgyti reikia

Bulvės yra vienos populiariausių daržovių. Kasmet jų išauginama daugiau nei 376,83 mln. tonų. Jų istorija prasidėjo Pietų Amerikoje prieš 10 tūkst. metų, o Europoje pradėtos auginti XVI amžiuje.  Plačiau...

Patarimai sodininkui: kaip auginti paprikas

Paprika – pasaulyje gana paplitusi daržovė, džiuginanti spalvų įvairove. Tiesa, įdomu tai, kad paprikos užauginamas vaisius iš tiesų laikomas uoga. Europą aitriosios paprikos pasiekė Kristupo Kolumbo laikais. Tuomet ši daržovė labai greitai išpopuliarėjo Ispanijoje, Italijoje ir Graikijoje, o vėliau pasiekė ir kitas šalis. Ilgą laiką europiečiai bandė paprikas pritaikyti savo skoniui,... Plačiau...

Daržovių daigai

Patarimai, kad daržovių daigai būtų stiprūs ir gerai augtų

Kokybiški ir sveiki daržovių daigai – vienas svarbiausių dalykų, kad derlius būtų gausus. Jei norite užsiauginti būtent tokių daigų, pasirūpinkite tinkamu substratu, pagalvokite apie reikiamą apšvietimą, temperatūros ir drėgmės palaikymą. Taip pat reikėtų tinkamai pasirinkti veislę ar kelių veislių hibridą, įsitikinti, kad įsigyjamos sėklos yra kokybiškos. Nuo pasirinktų sėklų... Plačiau...

Neatrastas šiltnamio „perlas“ – baklažanas. Užsiauginti visai paprasta

Baklažanai – Lietuvoje dar ne itin atrasta daržovė. Keista, kadangi ši daržovė gausi sveikatai naudingųjų medžiagų, be to, puikiai dera lietuviškuose šiltnamiuose. Tad galbūt laikas pakeisti savo požiūrį į baklažanus?  Plačiau...

Daržovės mūsų darže: ką verta auginti?

Niekam nekyla abejonių, kad savame darže užaugintos daržovės ir skanesnės, ir sveikesnės nei parsineštos iš parduotuvės, tik įdomu, ar žinome, kuo kiekviena daržovė yra naudinga mūsų organizmui ir kokias sėklos rinktis, norint užauginti gerą derlių? Plačiau...

Daržovių veislių naujienos 2022 m. Ką išbandysite šiemet?

Daržovių niekada nebus per daug! Be jau aptarto naujo ir gausaus pomidorų asortimento, norime supažindinti ir su kitų daržovių naujienomis.  Plačiau...

Kodėl verta auginti svogūnus?

Svogūnai – česnakinių šeimos augalas, turintis česnakams būdingų gydomųjų ypatybių. Esant kosuliui, peršalimui ar sergant astma, liaudies medicina rekomenduoja naudoti būtent svogūnus. Juose gausu vitaminų B1, B2, C, jų ropelėse gausu ir karoteno. Be to, yra mineralinių medžiagų ir eterinių aliejų. Plačiau...

Burokėliai privalo augti kiekviename darže

Burokėliai – nuo seno Lietuvoje auginamos daržovės. Jų derlius tinkamomis sąlygomis gali išsilaikyti per žiemą, todėl net viduržiemį galima skanauti patiekalų iš pačių užaugintų daržovių. Burokėliai – naudingos daržovės, kurių valgomi ir šakniavaisiai, ir lapai. Burokėliai priklauso kryžmažiedžių šeimai. Plačiau...

Salotas gali užsiauginti kiekvienas

Dažnas savo patiekalų turbūt neįvaizduoja be salotų, todėl jų auginimas Lietuvoje labai paplitęs. Vienas didžiausių šio augalo pranašumų – sėklos pradeda dygti esant gana žemai temperatūrai (+4 ar +5 °C), todėl jas užauginti pasiseka beveik kiekvienam. Be to, salotas galima auginti vazonuose ar loveliuose. Plačiau...

Daugiau